Ízorgia, királyok módjára

Szerda este egy speciális finomsággal jelentkezem, amely ugyan a jóval drágább kategóriába tartozik, de mindenképpen megéri egyszer egy különleges alkalomra kipróbálni. Az étel szépsége, hogy készíthetjük bélszínből is, és kevésbé drága olcsóbb kistestvéréből, sertésszűzből is. Akármelyiket választjuk, az eredmény biztosan ízorgiát eredményez majd a szánkban.

P2150684.JPG

Az étel pedig nem más, mint a bélszín/sertésszűz gombamártással. Lengyelországban a gombák királyának a tinóru gombák számítanak, így a marha/sertés legnemesebbik részéhez ha van rá módunk, használjuk gombából is a hasonló kaliberűt, mondjuk vargányát.

unas_215592_altpic_4.jpgTörpapának kilakoltatási végzést hozott a postás: a gomba kell a konyhába.

Persze, nyilvánvalóan drága, de egyszer-egyszer megérdemli a gyomrunk is a királyi kényeztetést. Nézzük, hogyan működik.

Polędwiczki w sosie grzybowym - Bélszín/sertésszűz gombamártással

P2150688.JPG

Hozzávalók:

- fél kg bélszín/sertésszűz

- 1 nagy fej hagyma, apróra vágva

- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva

- fél kg vargánya (vagy más ehető tinóruféle)

- 2 evőkanál olaj

- 10 dkg vaj

- egy marék szárított gomba

- 2 evőkanál tejszín

- kakukkfű, rozmaring, só, bors, petrezselyem

Elkészítés:

A gombát jó alaposan mossuk meg, majd tegyük fel főni. Nagyjából egy órán át főzzük, majd szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. A vizet amiben főtt ne öntsük ki, még felhasználásra kerül. 

A húst miután megmostuk, vágjuk szeletekre. Egy gerezd fokhagymából, rozmaringból, kakukkfűből, sóból, borsból és olajból csináljunk pácot, és jó alaposan dörzsöljük be vele.

P2150673.JPG

Hagyjuk így állni egy 5-10 percet. Ezután forró vajban minden szeletet süssünk oldalanként 2 percig, hogy kapjon egy kérget, majd tegyük félre egy tányérra.

Az apróra vágott hagymát és fokhagymát pirítsuk le abban a zsiradékban, amiben a húst sütöttük. Figyeljünk oda a fokhagymára, ha odaég megkeseredik! A megfőzött gombát vágjuk vastag szeletekre, és ha a hagyma már jó, adjuk hozzá azt is. Ha szükséges sózzuk.

P2150682.JPG

Főzzük néhány percig, majd adjuk hozzá a szárított gombát, és az elősütött húst, majd öntsük fel a gomba alaplével, hogy ellepje. Amennyiben szükséges, a főzés során ebből pótoljuk a folyadékot. Főzzük addig amíg a hús teljesen meg nem puhul (cirka 20 perc).

A végén adjuk hozzá a tejszínt, egyet forraljunk rajta. Sziléziai galuskával, esetleg rizstallérral, valamint zöldsalátával tálaljuk, petrezselyemmel díszítsük.

Jó étvágyat mindenkinek, Smacznego!