Rablóból...
Ma ismét egy hiánypótló recepttel jelentkezem. Ezidáig nem sok halas ételt osztottam meg veletek, ezen most változtatok. Közeleg a tél (sic!) és a halak szépen lassan elfekszenek télire. Legalábbis a legtöbb. Az örökké éhes, mohó csuka azonban télen is éber, így a rutinos horgászok akár frissen fogott példányt is az asztalra tehetnek, ha kellő mennyiségű pálinkájuk türelmük van hozzá, hogy kivárják. Tovább után elolvashatjátok, hogyan lehet ezt a régi lengyel konyha módjára tenni!
(Kép: Ewa Aszkiewicz - Kuchnia Polska)
Csuka lengyel módra - Szczupak po staropolsku
Hozzávalók:
- 1 tisztított csuka (2 kilós vagy nagyobb)
- 2 nagy babérlevél
- 25 dkg vaj
- egy nagy fej hagyma
- 3 sárgarépa
- 3 fehérrépa
- fél zeller
- 2 evőkanál száraz fehérbor
- só, bors
- citrom
- friss, reszelt torma
- petrezselyemzöldje
Elkészítés:
A csuka hasüregét dörzsöljük be sóval és borssal, helyezzük bele a babérleveleket. Tekerjük be egy tiszta konyharuhába, és tegyük a hűtőbe 2 órára.
A vajat és a zöldségeket nagylyukú reszelővel reszeljük le, a hagymát vágjuk vékony karikákra.
A tepsi aljára helyezzük a vaj felét, rá a zöldségeket, és a hagymát. Helyezzük rá erre az "ágyra" a csukát, azonban előtte távolítsuk el a babérlevelet a hasüregéből! A maradék vajat szórjuk a halra, és locsoljuk meg 2 evőkanálnyi vízzel és borral is.
Előmelegített sütőben 45-55 percig süssük -az idő függhet a hal méretétől!- legfeljebb 200 fokon.
A kész csukát vékony citromkarikákkal és petrezselyemzölddel díszítsük, köretnek a vele sült zöldségeket és a frissen reszelt tormát tálaljuk!
Tipp: Feldobhatjuk az ételt még egy finomsággal, melynek receptjét alább olvashatjátok!
Fokhagymaszósz (Sos czosnkiem):
(Kép: http://prostadieta.blogspot.hu/)
Hozzávalók:
- 2 egység tejszín
- 1 egység majonéz
- reszelt fokhagyma ízlés szerint
- só
Elkészítés:
Az alapanyagokat egyszerűen keverjük össze, és tegyük a hűtőbe pár órára, hogy az ízek összeérjenek. A fokhagymát ki-ki a maga ízlése szerint adagolja.
Jó étvágyat hozzá! Smacznego!