Grill a hegyekből
Mi is lehetne jobb a nyári melegben, mint kiülni a kertbe a barátokkal, felállítani a grillezőt, begyújtani a szenet, felpattintani egy jó hideg sört, és élvezni a napot? Nem sok dolog, az biztos. A füst átjárja a határt, még az utcán is csorgó nyállal irigykedve mennek el az emberek, mikor megérzik a frissen sülő ínyencség illatát. A mai napon egy egyszerű, gyors, ám annál ízletesebb ételt mutatok be, egy lengyel finomságot, amit ha egyszer kipróbáltunk, egészen biztosan rendszeres vendég lesz a nyári grillpartikon.
Ez pedig nem más, mint a grillezett sajt lengyel verziója. A lengyel sajtkészítés - boldogok a sajtkészítők - egyik remeke az oscypek, melyet a Tátrában készítenek. Aki járt már Zakopanéban, egészen biztosan ismeri, és jó barátságot ápol vele. A Gubałówka alatti piacon lépten-nyomon árusokba botlunk, akik a mobilstandról árulják, számos változatban, nyersen, grillezve, mindenhogyan.
De mi is ez pontosan? Egy kimondottan a tátrai juhok tejéből készített, dupla gúla vagy orsó alakúra formázott sajt, jellegzetes mintázattal. Május és szeptember között készítik, egy sajátos eljárással, amelynek eredménye a sajt jellegzetes állaga. Pontosan ez az az állag, ami grillezésre tökéletesen alkalmassá teszi. Mivel nem túl zsíros, közepesnél keményebb, de mégsem porózus, könnyedén el lehet vele boldogulni.
A bacon és a grillezett alma mindenki számára ismert, ezekkel nem is húzom az időt. Ha az oscypek a szíve az ételünknek, akkor a żurawina lekvár a lelke. És az vajon micsoda? - lehetne kérdezni. Nos ez nem más, mint az a gyümölcs, amit mi tőzegáfonyaként ismerünk, és sok esetben sajnos csak egészen horror árakon lehet hozzájutni a magyar boltokban, azonban egyszer megéri beruházni rá.
Lengyelországban egészen filléres dolog, a szomszéd boltban például 10 deka aszaltat 2 złotyért mérnek, cirka 150 forint. Egy üveg lekvár 4-5 złoty körül mozog. A legjobb azonban -mint mindig- a házi pálinka, az autentikus, az eredeti, amit a lengyel Tátrában bármelyik kis településen népviseletbe öltözött nénikék árulnak, nagy üvegben, 7-8 złotyért. Ténylegesen függőséget okoz, tehát egy tátrai kirándulás alkalmával érdemes bespájzolni belőle.
Most pedig következzen a várva várt film recept.
Grillezett oscypek baconnel, grillezett almával és żurawinával - Oscypki z grilla z boczkiem, grillowanym jabłkiem i żurawiną
Hozzávalók:
- oscypek sajt
- bacon - szeletelt, egész, ki ahogyan szereti
- alma
- żurawina lekvár
Elkészítés:
A grill összekészítése után gyújtsuk be a szenet. Faszén esetében időbe telik amíg eléri a tökéletes hőfokot, így bőven van időnk előkészíteni az ételt. A sajtot vágjuk 2-3 centis szeletekre. Fűszerezni, sózni nem szükséges, úgy tökéletes, ahogy van. A bacont, amennyiben nem szeletelt, 1 centi vastagságú szeletekre vágjuk, úgy a jó ha bele lehet harapni. Az alma magházát távolítsuk el, majd vágjuk 2-3 milliméteres karikákra. Ha megfelelő a parázs hőfoka, tegyünk föl mindent a grillre, és időnként megforgatva süssük készre. Helyezzük mindent a tányérra, és öntsük nyakon a żurawinával. Azonnal fogyasztható, vendégváró ételnek is tökéletes.
TIPP: diétázók, vegetariánusok a szalonnát természetesen kihagyhatják, bár nem érdemes.
Smacznego!