Esti torkoskodás

Sajnálatos módon egy előre nem látott hosszabb kihagyás következett be az oldal életében, aminek ezennel vége. A visszatérés örömére nézzünk ma meg egy finom édességet.

mazurek-2_1.jpg

Ami pedig nem lesz más, mint a mazurek néven ismert sütemény, annak is a királyi változata, a mazurek krolewski.

A mazurek, más néven mazurka, egy összefoglaló neve az adott süteményre létező számtalan variációnak, mely egy kelt tésztából készült édesség, aminek a tetejére a mandulás, a diós, a mogyorós krémtől kezdve, a szárított gyümölcsökön át, a lekvárig, gyakorlatilag bármi kerülhet. A közös bennük, hogy ritkán magasabbak egy centiméternél.

A mazurka szó egyébként egy lengyel néptáncot, egy madarat is jelöl, valamint egy olyan embert is, aki az észak-lengyelországi Mazúria tájegységről származik.

Hagyományosan Húsvétkor szokták fogyasztani -ami nem mellesleg rohamléptekkel közeledik-, ám manapság már a mindennapok asztalán is megtalálható egyre nagyobb gyakorisággal.

Lássuk hogy készül.

Mazurek krolewski - királyi mazurka sütemény

mazurek-6.jpg

Hozzávalók:

- 20 dkg vaj

- 4 evőkanál cukor

- 10 dkg darált mandula

- fél teáskanál reszelt citromhéj

- 500 g liszt

- 2 nagy, keményre főtt tojás sárgája, reszelve

- 1 nagy nyers tojás sárgája

- egy csipet só

- egy csipet fahéj

- 20 dkg baracklekvár

- 20 dkg málna-, vagy meggylekvár

- porcukor

Elkészítés:

 A vajat és a cukrot egy botmixer segítségével keverjük össze, amíg könnyű és lágy nem lesz. Adjuk hozzá a mandulát, a citromhéjat, és a főtt-darált tojássárgáját, továbbá a lisztet. Csomómentesre keverjük ki. Keverjük hozzá a nyers tojássárgáját, a sót, a fahéjat, és keverjük addig, amíg egy lágy tésztát nem kapunk. Tegyük egy műanyag tálba, fedjük le, és 30 percen keresztül hűtőben hűtsük.

Melegítsük a sütőt 190 fokra. A tészta egyharmadát vágjuk le, és tegyük vissza lefedve a hűtőbe. A 2/3 adag tésztát formázzuk egy nagyjából 20x28 centis sütőformába.

mazurek10 (1)32.jpg

 

TIPP: Legjobb ha levehető aljzatú tepsink van, amennyiben nincs, úgy sütőpapírral takarjuk be az alját a tészta beleformázása előtt.

Egy villa hegyével böködjük meg a tésztát, majd egy vízzel kikevert tojássárgáját ecsettel kenjünk el rajta. 

Vegyük ki a hűtőből a maradék tésztát, és nyújtsuk ki, majd fél vágjuk fél centi vastag csíkokra. Átlósan helyezzük a tepsibe formázott tészta tetejére, majd ellenkező irányban átlósan is helyezzük el a csíkokat, kis kárókat rombuszokat kapva így.

mazurek14.jpg

 

Helyezzük be a sütőbe, és süssük 20-30 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd az üresen maradt kis négyszögekbe felváltva tegyünk a baracklekvárból, és a málna/meggylekvárból. Illetőleg bármilyen édes krémből amihez kedvünk van, vagy leküzdhetetlen vágyat érzünk az elfogyasztására.

Szórjuk meg lazán porcukorral, és máris fogyasztható.

Jó étvágyat kívánok hozzá, Smacznego!