Borjúsült, ahogy Nagy-Lengyelországban szeretik

Egy régi újságban találtam rá a következő receptre. Tipikusan tájjelegű étel, Lengyelország egyik ikonikus tartományából, Nagy-Lengyelországból származik. Hajtás után egy kis kultúra, majd pedig következhet a kiadós lakoma, amely tökéletes elegye a finom porhanyós húsnak és a friss zöldségeknek.

112.PNG

Nagy-Lengyelország, lengyelül Wielkopolska, az ország történelmi régiója, a középkori lengyel állam bölcsője, jelenlegi központja Poznań. Itt alakult meg a lengyel állam, a legenda szerint Lech itt pillantotta meg vándorlása közben a fészkén ülő fehér sast, ahol megalapította Gniezno városát. A kezdeti időkben ez a két város volt a hatalom központja, azonban I. (Megújító) Kázmér 1038-ban áthelyezte azt Krakkóba.

goodpoland_gniezno_1.jpg

Gniezno

Ami a helyi konyha történetét illeti, elmondhatjuk, hogy már a Kr.e. harmadik évezredben is termesztettek búzát, kölest és árpát, melyekhez a későbbiekben a rozs került még be, mint alapvető gabona. A korai középkorban már megjelent a hüvelyesek, a len- és különböző olajos magvak termesztése, és meghatározóvá vált a szarvasmarha, a sertés és a juh tenyésztése. A XI. századtól kezdve az uborka, a tök, a fokhagyma, a káposzta, a sárga- és fehérrépa váltak szerves részévé a nagy-lengyelországi kulináris életnek. Hagyományos fűszereik a fokhagyma, a vöröshagyma, a petrezselyem, a babérlevél, a sáfrány, a mazsola, a fekete bors, a gyömbér, a fahéj, a szerecsendió és a citrom. Előszeretettel alkalmaz mézet és sört, sőt, esetenként vodkát is a főzés során.

5a1d2f61750cd_o_size_1068x623_crop_0_0651x0_1711x0_8651x0_7570_q_71_h_4a6ab8.jpg

Poznań

Lengyelország felosztása után a német gasztronómia igen erős hatást gyakorolt a nagy-lengyelországi étkezési szokásokra, teljesen megkülönböztethetővé vált más lengyel régiók konyhájától, sajátos ízvilágát "poznańi gyomor"-nak is nevezik. Megnőtt a burgonya és a liszt jelentősége, a húsfogyasztás - főként anyagi okokra visszavezethetően- visszaszorult. A középosztály számára a mindennapi betevő leginkább a savanyú káposzta, a kenyér, a hering és a szalonna voltak. Az 1864-es jobbágyfelszabadítás után a falusi háztartásokba is begyűrűztek a különböző kulináris hatások, így az is átvette az újonnan kialakult gasztronómiai szokásokat.

Jellegzetes ételei -a teljesség igénye nélkül- a burgonya leves helyi változata (ślepe rybyl), melyet tejjel, tejszínnel készítenek, és szalonnával tálalnak; a czarnina, amire minden spártai katona elismerően csettintene, a liba vagy a kacsa véréből készülő sötét színű feketeleves; a petrezselyemzöld, szegfűszeg, koriander, bors, fokhagyma és majoránna felhasználásával készült tökleves (korbolowa); vagy a véreshurka-leves (kiszczonka). A főételek közül meg kell említeni a burgonyás tócsnit (plendze), a hússal töltött burgonyagombócot (pyzy), a galart-ot, amely egy húsból készült kocsonyás zselé, a sertéscsülköt borsóval és savanyúkáposztával (golonka z grochem i kiszoną kapust), vagy az aszalt szilvával töltött sertéskarajt (schab z suszonymi śliwkami). Desszertek közül a poznańi kuglóf (babka poznańska), a faworki, ami egy a magyar csörögefánkhoz hasonló ropogósra sült tésztaféleség, vagy a Szent Márton kifli (rogal świętomarciński) érdemel mindenképpen említést.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a nagy-lengyelországi konyha egy nagyon sajátos elegye a tradicionális lengyel, a felosztások idején bekígyózó német konyhának, kiegészülve a zsidó konyha egyes elemeivel. Tagadhatatlanul érdekes, sajátos ízvilágú konyha, melyet mindenkinek jó szívvel ajánlunk kipróbálásra.

south-park-naughty-ninjas.jpg

South Park fiai most minden bizonnyal nekiállnak megtervezni a merényletet az oldal ellen megpróbálják megmenteni mai receptünk alapanyagát, azonban ennek ellenére publikáljuk azt, vállaljuk a rizikót.

Spárgával töltött borjúhús - Cielęcina nadziewana szparagami

Hozzávalók:

- 75 dkg borjúcomb, egészben

- 5 fiatal sárgarépa

- 12 szál zöld spárga

- 2 gerezd fokhagyma

- 4 evőkanál olaj

- só, bors

A fokhagymát késsel zúzzuk pépesre, keverjük össze a sóval. Egy éles késsel szórjuk át a húst, de ne teljesen, egy centivel a kijárat előtt álljunk meg. Kívül belül kenjük meg a sós fokhagymával, és hagyjuk állni egy kicsit. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A spárgát hámozzuk meg, vágjuk le a kérges részeket, és sós vízben főzzük 10 percig. A megmosott répát hámozzuk meg, és főzzük al dentére. Hűtsük le, és vágjuk batonokra.
A hús zsebét töltsük meg spárgával és répával - néhányat hagyjunk meg dekorációnak. Kicsit futtassuk meg forró olajos serpenyőben, minden oldalán, majd helyezzük agyagedénybe vagy jénai tálba, és süssük egy órát az előmelegített sütőben.

Köretnek tört- vagy főtt-, esetleg petrezselymes burgonyát ajánlunk hozzá, és persze egy jó pofa lengyel barna sört.

Smacznego!

188874.jpg