Esti torkoskodás
Sajnálatos módon egy előre nem látott hosszabb kihagyás következett be az oldal életében, aminek ezennel vége. A visszatérés örömére nézzünk ma meg egy finom édességet.
Ami pedig nem lesz más, mint a mazurek néven ismert sütemény, annak is a királyi változata, a mazurek krolewski.
A mazurek, más néven mazurka, egy összefoglaló neve az adott süteményre létező számtalan variációnak, mely egy kelt tésztából készült édesség, aminek a tetejére a mandulás, a diós, a mogyorós krémtől kezdve, a szárított gyümölcsökön át, a lekvárig, gyakorlatilag bármi kerülhet. A közös bennük, hogy ritkán magasabbak egy centiméternél.
A mazurka szó egyébként egy lengyel néptáncot, egy madarat is jelöl, valamint egy olyan embert is, aki az észak-lengyelországi Mazúria tájegységről származik.
Hagyományosan Húsvétkor szokták fogyasztani -ami nem mellesleg rohamléptekkel közeledik-, ám manapság már a mindennapok asztalán is megtalálható egyre nagyobb gyakorisággal.
Lássuk hogy készül.
Mazurek krolewski - királyi mazurka sütemény
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 4 evőkanál cukor
- 10 dkg darált mandula
- fél teáskanál reszelt citromhéj
- 500 g liszt
- 2 nagy, keményre főtt tojás sárgája, reszelve
- 1 nagy nyers tojás sárgája
- egy csipet só
- egy csipet fahéj
- 20 dkg baracklekvár
- 20 dkg málna-, vagy meggylekvár
- porcukor
Elkészítés:
A vajat és a cukrot egy botmixer segítségével keverjük össze, amíg könnyű és lágy nem lesz. Adjuk hozzá a mandulát, a citromhéjat, és a főtt-darált tojássárgáját, továbbá a lisztet. Csomómentesre keverjük ki. Keverjük hozzá a nyers tojássárgáját, a sót, a fahéjat, és keverjük addig, amíg egy lágy tésztát nem kapunk. Tegyük egy műanyag tálba, fedjük le, és 30 percen keresztül hűtőben hűtsük.
Melegítsük a sütőt 190 fokra. A tészta egyharmadát vágjuk le, és tegyük vissza lefedve a hűtőbe. A 2/3 adag tésztát formázzuk egy nagyjából 20x28 centis sütőformába.
TIPP: Legjobb ha levehető aljzatú tepsink van, amennyiben nincs, úgy sütőpapírral takarjuk be az alját a tészta beleformázása előtt.
Egy villa hegyével böködjük meg a tésztát, majd egy vízzel kikevert tojássárgáját ecsettel kenjünk el rajta.
Vegyük ki a hűtőből a maradék tésztát, és nyújtsuk ki, majd fél vágjuk fél centi vastag csíkokra. Átlósan helyezzük a tepsibe formázott tészta tetejére, majd ellenkező irányban átlósan is helyezzük el a csíkokat, kis kárókat rombuszokat kapva így.
Helyezzük be a sütőbe, és süssük 20-30 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd az üresen maradt kis négyszögekbe felváltva tegyünk a baracklekvárból, és a málna/meggylekvárból. Illetőleg bármilyen édes krémből amihez kedvünk van, vagy leküzdhetetlen vágyat érzünk az elfogyasztására.
Szórjuk meg lazán porcukorral, és máris fogyasztható.
Jó étvágyat kívánok hozzá, Smacznego!