Karácsonyi recepek 3

Két nap van hátra Karácsonyig, mi is az előre jelzett menünk végére érünk szépen lassan. Mivel is lehetne jobban lezárni egy kiadós étkezést, mint egy üveg Żubrówkával, egy igazi lengyel süteménnyel? Mai főszereplőnk a sernik, a lengyel túrótorta.

Baked_cheesecake_with_raspberries_and_blueberries.jpg

A valóságban ez nem a klasszikus értelemben vett túrótorta, alapanyaga ugyanis az úgynevezett twaróg, ami inkább sajt mint túró, magyarként azonban nevezzük túrótortának, az egyszerűség kedvéért. 

 

A lengyel konyha süteményekben igen gazdag, talán Európában a leggazdagabb. A sernik ebből a széles választékból őrzi első helyét a népszerűségi listán. Mint sok más étel esetében (például egy későbbi témánknál, a bigosnál is), némi túlzással, az ahány ház annyiféle változat elv működik. Majdnem minden lengyel háziasszonynak megvan a maga sernik receptje, melyet talán még a kedves nagymama kezdett el tökéletesíteni, és úgy öröklődött generációról generációra. Mi most itt azt a verziót fogjuk közelebbről megvizsgálni, mellyel a legnagyobb eséllyel futhatunk össze éttermekben, cukrászdákban, lengyelországi barangolásaink során.

Sernik

Hozzávalók a tésztához:

50 g vaj (teavaj, vagy márkázott vaj elsősorban, a margarint felejtsük is el)

120 g liszt

50 g cukor

1 nagy tojás (ha nincs 20 g, akkor 2 tojás)

háztartási keksz (opcionális, de hasznos!)

Hozzávalók a krémhez:

1 kg twaróg (mivel ezt itthon nehéz beszerezni, csinálni pedig időigényes, a legközelebb az igazsághoz a ricottával járunk)

25 dkg vaj (teavaj, márkázott vaj)

12,5 + 12,5 dkg cukor

8 nagy tojás (a sárgáját és a fehérjét vegyük külön)

2 púpozott evőkanál liszt

1 púpozott evőkanál kukoricadara

1 evőkanál sütőpor

1 rúd vanília (bourbon vanília)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, amíg homogén masszát nem kapunk. Béleljük ki vele az előre kivajazott és lisztezett sütőforma alját, majd egy órára tegyük a hűtőbe.

Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra. Egy közepes tálba keverjük össze a vajat, a cukor felét, amíg habos nem lesz, majd adjuk hozzá a twaróg (ricotta) felét és keverjük el azzal is.

Egy külön tálba keverjük össze a 8 tojássárgáját, a maradék cukorral, amíg utóbbi fel nem olvad, majd adjuk hozzá a maradék twaróg-ot (ricottát), és azzal is keverjük el. Ezután az előző lépésben kikevert masszát is öntsük hozzá, keverjük meg, majd szitáljuk rá a lisztet, rakjuk bele a kukoricadarát, a sütőport és a vaníliát is, és keverjük amíg teljesen homogén krémet nem kapunk.

TIPPA vaníliából legegyszerűbben úgy nyerhetjük ki amit kell, ha hosszában félbevágjuk, majd mindkét oldalából a kés élével -merőlegesen a vaníliára- kikaparjuk.

A 8 tojásfehérjét verjük habosra, majd óvatosan adjuk hozzá a krémhez, figyelve, hogy ne törjük össze a habot.

Vegyük ki a hűtőből az előkészített sütőformát a tésztával, és öntsük rá a krémünket. Süssük 50-60 percig, amíg aranybarna nem lesz a teteje. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe tálalásig.

TIPP: A tökéletes állag elérése érdekében nem árt, ha egy fél napot pihen a kész sütemény a hűtőben.

Piros és/vagy erdei gyümölcsökkel tálaljuk.

Vállalkozó kedvűeknek egy plusz információ, a twaróg otthoni elkészítéséről.

Nem egy különösebben nehéz dolog, azonban az alapanyagok beszerzése okozhat némi fejtörést. 

Ha azonban sikerül, akkor a következőként kell eljárnunk:

2,5 liter író-t (ennek a beszerzése a fő gond), és 75 dkg tejfölt öntsünk össze, és tartsuk egy vászondarabbal lefedve folyamatosan 25 °C fölötti hőmérsékleten, amíg meg nem alszik. Ez akár egy hétbe is beletelhet, ne legyünk tehát türelmetlenek. Ha elkészült, alacsony lángon kezdjük el melegíteni. A "sajt" darabkák szépen maguktól fel fognak emelkedni, ekkor egy szűrőkanállal vegyük ki őket, és egy vászonnal kibélelt szűrőn át csepegtessük le mindet.

TIPP: A visszamaradó lé iható, állítólag a másnaposság ellen csodákra képes!

Egy lágy túrószerű képződményt kapunk, amit becsavarunk egy tiszta ruhába, majd minden nedvességet kisajtolunk belőle. Ha már nem csöpög, gombóccá gyúrhatjuk, az egyszerűbb raktározás érdekében. Felhasználásig hűtőben tároljuk.

Ez lenne a sernik, mindenkinek csak ajánlani tudom, nagy meglepetés lenne a családnak a karácsonyi asztalon. Holnap egy specialitással érkezem, addig is mindenkinek szép napot, és Smacznego!