Csirkevadászat!

A lengyel konyhában a sertéshús után a szárnyasok következnek a népszerűségi index második helyén. Eddig azonban sajnálatos módon elhanyagoltam ezeket a recepteket, amit most korrigálok. Egy másik hiányosságomat is szeretném pótolni: számtalan finomabbnál finomabb mártást/szószt is használnak, amiből ma szintén megnézünk egyet. Tovább után folytatjuk!

kurczak.jpg

A csirkehús elkészítése nem lesz egy kimondottan nagy kihívás. Aki csinált már életében rántott csirkét, annak ezzel sem lesz problémája, csak az eljárás -és a panír- lesz egy kicsit eltérő.

Mégpedig azért, mert nem olajban fogunk sütni, hanem ahogy régen csinálták -és sok helyen még ma is-, sütőben. A másik eltérés, hogy durvára őrölt zsemlemorzsát használunk az elkészítés során.

A lengyel nyelv a szelet húsokat -legyen az rántva vagy sütve, vagy bárhogyan máshogy elkészítve, kollektíven a kotlet néven emlegeti. Mivel a csirke megfelelője a kurczak, a rántott csirke nemes egyszerűséggel kotlet z kurczaka lett.

Kotlet z kurczaka

Hozzávalók:

- csirkemell (kicsontozva, ízlés szerint a bőrét is el lehet távolítani)

- liszt

- tojás

- durvára őrölt zsemlemorzsa

- só, bors

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 150 fokra. Verjük fel a tojást, sárgáját, fehérjét egyben. Fogjuk a csirkemellet, és forgassuk bele a lisztbe, majd a tojásba, végezetül a durvára őrölt zsemlemorzsába. Ezt ismételjük meg az összes csirkemell szelettel. Hagyjuk állni 10 percet, hogy kiszáradjon.

Ha megvan, és a sütő is bemelegedett, egy tepsibe öntsünk kevés olajat és egy kevés vizet, helyezzük rá a bepanírozott és kiszárított csirkemellet, és lefedve süssük 45 percig. Fordítsuk meg és süssük további 15 percet.

Ha elkészült, vegyük ki, és lengyel vadászmártással tálaljuk.

Hogy az mi, és hogyan kell elkészíteni? A reklám után megtudjuk.

Sos Myśliwski - Lengyel vadászmártás

Hozzávalók:

- fél kg gomba (eredetileg vargánya, de mivel ez meglehetősen drága, olcsóbb gombákkal, esetleg szárított vagy mirelit gombákkal is helyettesíthetjük!)

- 2 evőkanál vaj

- 1 nagy fej, apróra vágott hagyma

- 2 hámozott és apróra vágott sárgarépa

- 1 gerezd zúzott fokhagyma

- 3 dl marhahúsleves

- 2 hámozott és magozott paradicsom

- 2 dl száraz fehérbor

- 1 evőkanál friss, aprított petrezselyem

- 2 evőkanál liszt

- só, bors, ízlés szerint

Elkészítés:

TIPP: Ha friss gombát használunk egyszerűen csak vágjuk fel kockákra. Amennyiben szárítottat, tegyük fél órára langyos vízbe, hogy kicsit megszívja magát. Végül ha a mirelit gomba mellett tesszük le a voksunkat, olvasszuk ki és csepegtessük le használat előtt!

Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, és dinszteljük meg benne a hagymát. Adjuk hozzá a répát és a fokhagymát, és süssük amíg félig meg nem puhulnak. Vigyázzunk, ne égessük le!

Adjuk hozzá a gombát, a paradicsomot és a bort, a marhahúslevest. Forraljuk fel, és főzzük 20-30 percig, amíg a gomba meg nem puhul. Lefedni nem szükséges.

Egy külön tálba merjünk ki 2 kis merőkanálnyi szószt (csak a levét!), és keverjük ki csomómentesre a 2 kanál liszttel. Ha megvan, öntsük bele a mártásba, és forraljuk addig amíg a nyers liszt íze teljesen el nem tűnik, és kellemesen besűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, öntsünk hozzá egy kis vizet. Végezetül ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

TIPP: Ínyencek használhatnak a mártás elkészítése során borókabogyót is. Egy kés lapjával zúzzuk össze, és szórjuk az ételbe a gomba hozzáadásakor! 

Köretnek krumplipalacsintát, sziléziai galuskát, esetleg krumplipürét vagy sült burgonyát adjunk.

Jó étvágyat mindenkinek, Smacznego!