Wszystkiego dobrego w nowym roku! - Boldog Újévet!

Először is szeretnék mindenkinek boldog újévet kívánni! (Wszystkiego dobrego w nowym roku!) Másodszor elnézést a pár napos csúszásért, ami nem volt betervezve. Harmadszor pedig nézzük a már beígért finomságot, a bigos-t.

kmzqwmzq1ntksndcymzuxmduf03a_bigos_1.jpg

A bigos-t Lengyelország nemzeti ételeként tartják számon. Ez egy különböző húsfélékből, gombákból és házilag savanyított káposztából készült étel, melyet hagyományosan az őszi vadászszezon kezdetétől, a Húshagyó Keddig terjedő időszakban fogyasztanak, vagy amíg a savanyú káposzta készletek kitartanak. Manapság már sok helyen egész évben fogyasztják.

Ahány ház, annyiféle receptje létezhet, itt most én ezekből fogok egy félét leírni. Úgy tartják minél többféle hús van benne, annál finomabb. Fontos tudni, hogy azon kevés ételek egyike, melyek minden egyes felmelegítéssel jobbak, és jobbak lesznek, tehát nyugodtan álljunk neki akár 2-3 nappal korábban is az elkészítésének. Fogyasztásig minden nap melegítsük meg egy kicsit, majd mehet vissza a spájzba, vagy a hűtőbe, kinek mi áll rendelkezésére.

Bigos

Hozzávalók:

1 csomag magozott aszalt szilva

10 dkg vargánya

1 evőkanál szalonnazsír

1 nagy fej hagyma, apróra vágva

1 fej friss káposzta, apróra vágva

fél kg savanyú káposzta, beáztatva, jól lecsepegtetve

fél kg lengyel kolbász (kiełbasa) 2 ujj vastagságú karikákra vágva (Magyarországon nehéz beszerezni, a Fővám téri vásárcsarnokban azonban kapható!)

750 g hús (sertés, marha, borjú, vad, szárnyas) 2x2 centis kockákra vágva (a pörköltnek való húsok teljesen jók)

3 nagy paradicsom, hámozva, felkockázva

3 deci vörösbor (a legjobb a Madeira)

1 babérlevél

só, feketebors ízlés szerint

Elkészítés:

Az aszalt szilvát és a vargányát helyezzük egy edénybe, és főzzük fel annyi vízben, hogy egy ujjnyi vastagon ellepje. 10 perc forrás után vegyük le, és tegyük félre.

Közben egy másik, nagy edényben a szalonnazsíron dinszteljük le a hagymát, és a káposztát, addig amíg a káposzta a fele térfogatára nem esik össze. Ekkor adjuk hozzá a savanyú káposztát, a paradicsomokat, a babérlevelet, a bort, az előző bekezdésben elkészített aszalt szilva-gomba mixet, a főzőlével együtt, a kolbászt, és a húsokat is.

TIPP: a különböző húsoknak különböző főzési ideje van, ez mindig vegyük figyelembe mikor elkezdjük főzni a bigost!

TIPP: a Magyarországon kapható füstölt húsokkal -amiket egy töltött káposztához, vagy lencsefőzelékhez is használunk- kiegészíthetjük a receptet, nagyon jól harmonizálnak az ízvilágával!

Jól keverjük össze az egészet, forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük. Fedjük le, és gyakori kevergetés mellett főzzük másfél órán keresztül, ha szükséges, pótoljuk a folyadékot.

Tálalás előtt távolítsuk el a babérlevelet, és a csontokat a húsokból -már ha voltak. Előmelegített tálakba adagoljuk, és díszítésként valamilyen zöld salátafélét használjunk, hogy hasonlítson a vadászkalapba tűzött tollra.

frisee2-300.preview.jpg

TIPP: Minél tovább főzzük, annál finomabb lesz! Lassú tűzön tovább tart ugyan az elkészítés, de megéri! Szintén jó étel bográcsozásokra vagy szabadtéri főzős-piálós-beszélgetős rendezvényekhez! 

Smacznego!