Irány Pomeránia!
A legutóbbi regionális konyhával kapcsolatos poszt sikerén fellelkesedve ma ismét egy ilyen témával jelentkezem. A déli tájak után most azonban északra, a Balti-tenger partvidékére utazunk, és belekóstolunk egy kicsit Pomeránia (Województwo Pomorskie) ízeibe.
Elsőnek nézzük az adatokat. Pomeránia Lengyelország északi részén található, székhelye Gdańsk. A vajdaság egésze a Balti-tenger partján fekszik, így már a Hanza idők óta komoly gazdasági szereppel bír. Az évszázadok során több nagyhatalom fente a területre a fogát, nem egynek sikerült is hosszabb-rövidebb időre az uralma alá vonni, végül azonban mindig -összeforr ami összetartozik alapon- visszakerült Lengyelországhoz. Őslakói a kasubok voltak (egy nyugati-szláv népcsoport), akiknek a hagyományait a mai napig nyomon követhetjük - a gasztronómiában is.
A tengerpartból adódóan, valamint hogy területén helyezkedik el a Pomerániai tóhátság, és itt ömlik a tengerbe a Visztula (Wisła) folyó is, a vizek és az őket körülvevő erdők kincsei határozzák meg hosszú ideje a régió kulináris arculatát.
A helyiek úgy tartják, hogy a pomerániai ízek párjukat ritkítják, és ennek az alapja a generációról generációra öröklődő receptekben rejlik, melyeket minőségi, helyben termelt alapanyagokból állítanak elő. Ezekről az alapanyagokról -és úgy általában a Lengyelország szerte termelt különlegességekről, mint nemzeti értékekről- az Agrár és Vidékfejlesztési Minisztérium által vezetett Tradícionális Termékek Listája rendelkezik.
Ez a lista 10 kategóriára tagolódik: Tejtermékek, Húsipari termékek, Halászati termékek, Zöldségek és Gyümölcsök, Pék és cukrásztermékek, Zsírok és olajok, Méz, Készételek, Italok, Egyéb termékek. Pomeránia 136 termékkel szerepel a jegyzékben, a teljesség igénye nélkül ezek: marinált halgolyók (klopsy rybne w zalewie octowej), kasúbiai sült (kotlety kaszubskie), füstölt maréna (sielawa wędzona), a Raduński tavakból kifogott csuka (szczupak z Jezior Raduńskich), pomerániai libasült (gęś pomorska pieczona), gdańsk-i torta (tort gdański), és a brëjka, ami egy kasúbiai kávé. Amennyiben valakit érdekelne a teljes lista, úgy ezen a linken megtalálja, angolul.
A leggyakrabban előforduló ételtípusok a krumpliból készült ételek, halak, különböző húsételek, levesek, és a desszertek. A hagyományos kasúbiai konyhában a halak, a fehérrépa, a borsó, a burgonya és az író (a tejföl köpülése után visszamaradt folyadék, Lengyelországban sok helyen felhasználják) domináltak. Az egyik legelterjedtebb étel volt a plińce, ami leginkább a magyar prószához (tócsni, cicege, beré, tájegységtől függően) hasonlítható, a másik az úgy nevezett grucholec, ami egy krumplitorta, savanyított kaporsalátával tálalva. A kasúbiai véres hurka is tradicionális étel, krumplival, tojással, hajdinával és füstölt sertészsírral készül. A halakkal kapcsolatban azt tartják, hogy a legjobb mindig egyenesen a halász hálójából megvásárolni. Szintén említésért kiált a vajdaság egyik legközkedveltebb fogása, a gombás pite (zapiekanka grzybowa), valamint egy helyi szilvaleves, a Klitundplumen (zupą śliwkową z kluskami, a "hivatalos" név valószínűleg a porosz időkből származik) édes tésztával. Az alkoholos italok közül a Żołądkowa és a Goldwasser likőr a legismertebb.
Szilvaleves (zupą śliwkową z kluskami)
Most pedig lássuk a mai receptet.
Golonka wieprzowa w piwie - Sörrel sütött sertéscsülök
Hozzávalók:
- 2 sertéscsülök
- 1 liter világos sör
- olaj
- fokhagyma, csülkönként egy gerezd, zúzva
- őrölt paprikapor
- só, bors
Elkészítés:
A csülköt mossuk meg, a sörtéket távolítsuk el. Dörzsöljük be a sóval, a borssal a zúzott fokhagymával, és az őrölt paprikával, valamint egy kis olajjal. Hagyjuk állni 2 órán keresztül, majd tegyük tepsibe, és süssük fél órán keresztül.
Közben a sört tegyük föl melegedni egy fazékban. Ha letelt a fél óra, tegyük át a csülköt, és főzzük a sörben amíg majdnem teljesen meg nem puhul. Amennyiben szükséges sózzuk, borsozzuk.
Ezt követően tegyük vissza a sütőbe, és süssük teljesen puhára, a bőrét pedig ropogósra (a sörtől szép aranybarna színt kap, és ropogós lesz).
Reszelt céklával, lila káposztával, és mustárral tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek, Smacznego!