Egy kis Szilézia

A mai napon egy kicsit belekóstolunk Szilézia (Śląsk) ízvilágába. Egy rövid kis bevezető után, csak hogy képben legyünk valamennyire Szilézia ínyencségeivel, megnézünk egy hagyományos főételt, és egy szintén tradicionális, hozzá remekül passzoló köretet! 

kluski_slaskie_z_gulaszem_popup_watermark.jpg

A sziléziai konyhára az idők során nagy hatást gyakorolt a német, a cseh, és a magyar konyha is. Viszonzásképpen fordított irányba is működött az "információáramlás". Ezeknek a hagyományos lengyel (azon belül is sziléziai) konyhával alkotott ötvözete egy rendkívül érdekes, izgalmas ízvilágot eredményezett,

Jellegzetes ételei közé tartozik az úgy nevezett hauskyjza, egy tájjelegű házi érlelésű sajt. Neve közvetlenül a német hauskäse szóból eredeztethető, sziléziai nyelven (lengyel: język śląnski, sziléziai: ślůnsko godka) pontosan ugyanazt is jelenti: házisajt. Ennek alapját a sernik esetében már megismert ricottához hasonló túró-sajt átmenet adja, jellemzően köménnyel megbolondítva.

serek topiony z kminkiem i chi2li.jpg

Érdekes levesük a Sziléziában siemieniotka néven ismert leves. Ez egy hajdinakása alapú leves, pirított zsemlekockákkal tálalva. A hajdina egyébként is Lengyelország szerte kedvelt, itthon újabban egyre nagyobb ismertségnek örvendő gabonaféle.

potrawy-wigilijne-na-slasku.jpg

Meg kell említeni a sziléziai krumplisalátát (szałot) is. Ez egy felkarikázott főtt krumpliból, továbbá sárgarépa, borsó, sonka, különféle kolbászok, ecetes hal, főtt tojás kombinálásából létrejött, olíva olajjal és/vagy majonézzel megöntözött finomság.

szalot.jpg

A német behatás jele az egyik édesség is: ez pedig a makowki. Mintha egy bejgli és egy pite kombinációja lenne: mákos-mazsolás töltelékkel kibélelt pitetészta.

800px-Mohnkuchen.jpg

Az étkezésünk minden eleme megvolt, egyedül a közepe maradt ki, vagyis a főétel, ami pedig ma nem más mint:

Rolada z modrą kapustą i kluski śląskie - Marhahúsrolád vöröskáposztával és sziléziai galuskával

135168197992434000.jpg

Hozzávalók a húsroládhoz:

- 8 szelet ujjnyi vastag marhahátszín

- 8 szelet füstölt bacon

- 1 közepes hagyma, 8 cikkre vágva

- 2 csemegeuborka

- só, bors

- 4 evőkanál ola

- 1 teáskanál liszt

- 1 dl tejföl

Hozzávalók a káposztához:

- 1 fej lilakáposzta

- 1 nagy fej hagyma

- 5 dkg porcukor

- 1 dl ecet (10%)

- 3 dl víz

- só, bors, őrölt kömény ízlés szerint

Hozzávalók a galuskához:

- 1,5 kg burgonya

- 3 tojás

- 1,5 teáskanál só

- liszt

A húsrolád elkészítése:

A hátszínszeleteket vékonyra klopfoljuk (vigyázzunk rá, hogy ki ne szakadjanak), majd mindkét oldalt sózzuk és borsozzuk. A bacont felgöngyöljük, a hagymát 8 cikkre vágjuk, az uborkát felkarikázzuk. Mindegyikből egyet-egyet a húsokra helyezünk.

Tekerjük fel a húsokat, majd fogpiszkálóval tűttük össze a sütéshez, hogy stabilan tartson. Egy serpenyőben melegítsünk olajat, és süssük elő benne a húsokat (nagyjából amíg bebarnul), majd öntsünk rá vizet, hogy éppen elfedje, fedjük le és főzzük 30-40 percig, amíg a hús puha nem lesz.

A tejfölt és a lisztet keverjük ki, merjünk rá a forró húsléből, majd ismét keverjük el. Ezt ismételjük addig, amíg megközelítőleg egy hőmérsékletre nem kerülnek (hőkiegyenlítés), ha ugyanis hidegen tesszük bele, a tejföl kicsapódik és csomós lesz. Miután megvan, öntsük rá a húsra, keverjük meg, és főzzük készre. (Nagyjából 20 perc).

TIPP: A hústekercsbe göngyölés előtt tehetünk egy-egy vékony csík barna-, vagy fehérkenyeret is!

A káposzta elkészítése:

A káposztát legyaluljuk, majd besózzuk, és negyed órára állni hagyjuk, hogy levet eresszen.

A porcukrot olajon aranybarnára pirítjuk, majd megfuttatjuk benne a hagymát. A káposztát kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk azt is, valamint az ecetet és a vizet is. Alacsony-közepes lángon, gyakori kevergetés mellett, nagyjából 1 óra alatt készre főzzük.

A galuska elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk és sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le. Eközben verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá a liszttel és sóval együtt. Gyúrjuk jól össze. Mindaddig amíg jól formálható nem lesz, adagoljunk lisztet hozzá.

Tegyünk fel egy nagyobb fazékban forrni vizet. Formázzunk golflabda méretű gombócokat a masszából (fejenként 3-4 elég lehet), a tetejüket nyomjuk be egy ujjal, majd ha mind megvan, tegyük bele a forrásban lévő vízbe. Miután feljöttek a felszínre, további 5 percig főzzük. Mielőtt késznek nyilvánítanánk, teszteljünk le egyet!

TIPP: Feldobhatjuk egy kis szalonnazsírban dinsztelt hagymával, melyet a galuskákra vájt lyukba önthetünk bele.