Karácsonyi receptek 2

Következzék a karácsonyi menü második felvonása, célkeresztben a gołąbki egy karácsonyi változata, a gołąbki z grzybami, azaz a gombával töltött káposztalevél, továbbá az elmaradhatatlan halételek közül is megnézünk egyet, méghozzá a śledzie w śmietanie-t vagyis a tejszínes heringet.

Golabki.jpeg

Gołąbki z grzybami - gombával töltött káposztalevél

Hozzávalók:

1 nagy fej káposzta

1 pohár nyers, hosszú szemű rizs

2 nagy fej hagyma, apróra kockázva

fél kg friss gomba

1 rúd vaj

gomba alaplé, paradicsompüré, só, bors

Elkészítés:

A káposzta torzsáját kivágjuk, majd egy föltesszük főni. Ha felforrt, a káposztalevelek egymás után leválnak, de óvatosan egy villával rásegíthetünk. Egy tányérra tegyük ki őket kiterítve, egymásra halmozva. Közben a rizst kezdjük el párolni. Kevés olajjal elkeverjük, majd tűzre tesszük, gyakran keverve, amíg ki nem fehéredik. Figyeljünk, hogy ne égjen le, mert egy kevés égett rész is az egésznek az ízét tönkreteheti! Egy másik edényben eközben forraljunk vizet. Ha mindkettő megvan, öntsük a lobogó vizet a rizsre. Vigyázzunk, mert felfut egy rövid időre, nehogy leforrázzuk magunkat! Ezután vegyük le a lángot alacsonyra, fedjük le, és hagyjuk főni addig amíg meg nem szívja magát (nagyjából 10-15 perc).

TIPP: a hagyományos párolt rizs arányai: 1 kg rizshez 1 evőkanál só, és 2 liter víz (megfőzhetünk benne egy fej hagymát is, kinek, hogy tartja kedve)

A gombát mossuk meg, és szeleteljük fel. Vajon pirítsunk hagymát, majd adjuk hozzá a gombát, és főzzük 10 percig. Ha szükséges, adagoljunk hozzá vajat. Az egészet adjuk hozzá a kész rizshez, keverjük el, és fűszerezzük. Tegyünk a keverékből két evőkanálnyival mindegyik káposztalevélre. Tekerjük be, figyelve, hogy ne tudjon szétesni. A legcélravezetőbb, ha a töltelékre ráhajtjuk a két szélét, majd úgy göngyöljük fel.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy megfelelő méretű edénybe (agyag sütőtálba vagy jénaiba) tesszük a gombócokat, egymás mellé, és ráöntjük a paradicsompürével kikevert gomba alaplevet, hogy éppen elfedje. Lefedve 40 percet sütjük, majd vegyük le a fedőt, és süssük még 15 percig.

Tejföllel vagy gombakrémmel tálaljuk.

Śledzie w śmietanie - Hering tejszínnel

sledzie_w_smietanie.jpg

Hozzávalók:

1 sózott hering

1-2 savanykás alma (mondjuk zöldalma)

1 fej hagyma

3 evőkanál tejszín

1 evőkanál só

1 evőkanál mustár

pár csepp citromlé

só, bors

Elkészítés:

Filézzük ki a heringet, majd az így kapott szeleteket keresztbe vágjuk csíkokra. Az almát meghámozzuk, és a hering csíkokhoz hasonló méretűre szeleteljük.

Adjuk hozzá a citromlevet és keverjük el vele (ez meggátolja, hogy bebarnuljon), valamint 1 evőkanál tejszínt, és ismét keverjük meg. Adjuk hozzá, a vékony szeletekre vágott hagymát, a maradék tejszínt, valamint a mustárt, a sót és a borsot, és egy kis porcukrot, és jól keverjük el.

Tegyük a hűtőbe, hagyjuk állni 30 percet (ha kicsit többet, az sem gond).

Friss kaporral tálaljuk.

Holnap a desszerttel érkezem. Smacznego!