Hej, górale!

Egész Aprajafalva nekünk dolgozott az elmúlt időszakban, Törpapa kivezényelte az áfonyaszedőbrigádokat, akik éjt nappallá téve, jó törpsztahanovistaként pusztították le a Hókuszpók tornya környékén található áfonyaföldeket. De nem azért, hogy Hami tortát törpölhessen belőle. De nem ám. Tovább után -némi fejtágítás mellett- valami egészen más áfonyás ételt mutatunk be nektek, a sajnos ismét hosszúra nyúlt szünet után.

zurawinowe-roladki-z-oscypkiem-i-serowa-kratka-235488.jpg

(Kép: gotujmy.pl)

Néhány hete a lengyel Tátrában jártam Białka Tatrzańska és Zakopane környékén, egy négy napos túrán. Annyira magával ragadott a környezet, és a gurál életérzés, hogy a következő receptet mindenképpen innét szerettem volna hozni.

Röviden arról, hogy kik is azok a gurálok? Ők a Magas-Tátra és  Beszkidek vidékén élő lengyel -de saját dialektussal rendelkező- népcsoport. A góra lengyelül hegyet jelent, nem kell vaslogika hozzá, hogy kitaláljuk, honnan a név.

Hagyományosan pásztorkodásból, földművelésből és sajtkészítésből élnek. Az ő ételük az a füstölt sajt, amit alighanem minden Zakopanéba látogató jól ismer, az oscypek. Főbb városaik Zakopane, Nowy Targ és Żywiec, ahol az azonos nevű sört is főzik. Híres fafaragó művészetük, valamint az építészetükre jellemző tipikus gurál stílus is, mely gerendákból vagy félbevágott rönkökből emelt épületeket jelent, gazdag faragott díszítésekkel. Népviseletüket a mai napig megőrizték, a Dunajecen vízitúrákat vezető gurál hajósok is ilyenben irányítják a tutajokat.

more-cheese.jpg

És most következzék a várva várt film recept...

Gurál csirkemelltekercs áfonyával és oscypekkel töltve (Żurawinowe roladki z oscypkiem)

Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 200 g cukrozott áfonya
- 250 g oscypek sajt (lereszelve)
- vaj
- só, feketebors
- liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
- olaj a sütéshez

Elkészítés:

A húst mossuk meg, csepegtessük le, és töröljük le róla a maradék vizet. Vágjuk 15 dekás szeletekre -nyitott szeletelés ajánlott!- majd fóliával letakarva klopfoljuk ki a szeleteket. Sózzuk, borsozzuk.

A cukrozott áfonyákat vágjuk félbe, és kicsit -tényleg ne nagyon!- zúzzuk össze. Ezt követően a négy szelet csirkemellen egyenlően osszuk el, minden esetben tegyünk mellé egy kis darab vajat. A sajtból 200 grammot szintén négy felé elosztva helyezzünk a szeletekre.

Tegyük fel az olajat melegedni egy magasabb falú serpenyőben! Amíg felmelegszik, göngyöljük fel a húsokat, úgy, hogy minden oldalról zárt legyen, véletlenül se csurogjon ki belőle a sajt! Az így kapott roládokat panírozzuk be -duplán!-, majd rántsuk ki a forró olajban.

Miután megsül -nagyjából 12-15 perc- tegyük kéztörlőre, hogy elszívja a felesleges olajat.

Hasábburgonyával, vagy főtt-sült burgonyával tálaljuk, a maradék sajtot pedig szórjuk a rolád tetejére.

Jó étvágyat hozzá! Smacznego!