Visszatértünk!

Hosszú idő és rengeteg agyalás után úgy döntöttem, folytatom a blogot. A másfél éves önkéntes száműzetés oka az volt, hogy szakítottam a vendéglátással. Önmagában ez nem indokolta volna a leállást, azonban a kiábrándultság mindenképpen. A blog viszont önálló életet kezdett élni, és a leállás óta megduplázta követőinek számát, amit úgy értékelek, hogy van értelme folytatni. Ezt ezúton is köszönöm mindenkinek. Lesz némi változás az oldalon, tervezem, hogy kibővítem, több kultúrális, nem feltétlenül a gasztronómiához kötődő posztot is tervezek, de ezzel kapcsolatban még csak vázlatos tervek vannak.
A mai napon egy régi adósságot törlesztek, hiszen egy olyan receptet olvashattok a továbbiakban, mely Lengyelország egyik legismertebb étele, és mindezidáig csak említés szintjén szerepelt az oldalon. Igen, ez a pierogi.

p44_1.JPG

(Kép: http://pyszny.blox.pl/)

PIEROGI

Ki ne ismerné? Az orosz és a lengyel konyha szerves része, nagy népszerűségnek örvend. Számtalan változata van, mindenféle töltelékkel el lehet készíteni, úgy mint, káposztás, gombás, húsos, túrós, krumplis, vagy esetleg ezeket kombinálva. Ma itt konkrétan a pierogi ruskie lesz a téma.

Elkészítés

A töltelék:

farsz.jpg

(Kép: Ewa Aszkiewicz - Kuchnia Polska)

Hozzávalók:
- 75 dkg burgonya
- 25 dkg túró - az eredetiben az ún. twaróg van, de ezt itthon nehéz beszerezni
- 4 nagy fej hagyma
- 4 kanál olaj vagy vaj
- só, bors

Elkészítése:
A krumplit hámozzuk meg, kockázzuk fel és főzzük puhára. Ha kész van, a túróval törjük össze. A hagymát kockázzuk apróra, majd a forró olajban/olvasztott vajban pirítsuk aranybarnára. Ha elkészült, a felét adjuk hozzá a túró-krumpli keverékhez, és keverjük el. Itt adjuk hozzá a töltelékhez a sót és a borsot is!

A tészta:

ciasto.jpg

(Kép: Ewa Aszkiewicz - Kuchnia Polska)

Hozzávalók (25-30 darab):
- 2-2,5 bögre liszt - az eredetiben burgonyaliszt, azonban ezt Magyarországon szintén nehéz beszerezni
- tojás
- 1/2 bögre langyos víz
- 2 kanál olaj
- egy csipet só

Elkészítése:
Az alapanyagokat tegyük egy nagy tálba, és gyúrjuk össze amíg egy teljesen homogén tésztát nem kapunk. Egy megfelelő méretű felületet szórjunk be liszttel, helyezzük rá a tésztát, és vágjuk 3 részre. Az egyik részt nyújtsuk ki, majd szaggassunk belőle karikákat. Amíg ezzel nem végeztünk, a másik két részt fedjük le, hogy ne száradjanak ki.

Az utolsó fázis:

A kész töltelékből kanállal helyezzünk megfelelő méretű darabokat a korábban kiszaggatott tésztakarikákra, majd utóbbit hajtsuk félbe, a széleit nyomkodjuk meg, hogy a főzésnél ne essen szét! Közben tegyünk fel egy fazékban vizet forrni. Ha már lobog, dobjuk bele a megtöltött, nyers pirogokat, és főzzük addig amíg fel nem jönnek a főzővíz tetejére. Ez 5-6 percet is igénybe vehet, de függ a darabok méretétől is.

Mikor elkészült szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel. A pirított hagyma még meglévő felében forgassuk meg, tejföllel -akár fokhagymással- tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!