Huszárok étke

Egy igazi kuriózummal jelentkezem. Nem is annyira maga a recept, mint inkább az eredete. Tovább után megtudhatjátok, mi köze a képnek a lengyel gasztronómiához.

polish_hussar_v2_by_mynameisbyron-d54ugck.jpg

Középiskolás korom óta vonzódom a középkori hadviselés történetéhez. A páncélzatok kidolgozottsága, egyedisége egész egyszerűen lenyűgöz. Azonban a témán belül is különlegesen kitüntetettséget élvez a lengyel szárnyas huszárok (husarz skrzydla) megjelenése. 

Ez a harci egység a XV. századtól kezdve egészen a XVIII. század végéig a lengyel (később a lengyel-litván) hadak legerősebbike volt, amely folyamatosan alakult át könnyűlovasságból egy rendkívül ütőképes nehézlovassággá. 

A szárnyak eleinte a sisakra voltak erősítve, és fémből készültek. Később kerültek át a mellvért hátsó részére. Ekkor már fából készült a keret, és különböző -zömmel piros és fehér- színűre festett strucc, lúd, és egyéb nagyobb tollakkal rendelkező madarak tollai díszítették. 

Rendeltetése minden bizonnyal az volt, hogy az ellenség nagyobbnak és félelmetesebbnek lássa a sereget, hogy a lovaik megijedjenek. Egy másik teória szerint azért, hogy védje a lovas hátát, azonban az első valószínűbbnek tűnik. Továbbá képzeljük bele magunkat annak a katonának a helyébe, akivel szembejön egy szárnyakkal rendelkező kvázi angyali hadsereg... nem a magabiztosság az első szó, ami eszembe jut egy ilyen helyzetről.

És hogy mi köze ennek a gasztronómiához? Nos az, hogy a huszárok kultusza megihlette a konyhaművészeket is, akik éppen ennek a szárnynak a mintájára alkották meg a pieczeń huzarska (huszárpecsenye) elnevezésű ételt, amely a következőképpen néz ki:

polish-hussar-roast-4.jpg

Ugye, hogy hasonlít?! Elkészítése nem a legegyszerűbb, talán igényel némi rutint a konyhában, de azért bárki nyugodtan próbálkozzon meg vele, teher alatt nő a pálma! Lássuk, hogyan fogjunk hozzá!

Pieczeń huzarska - Huszárpecsenye 

Előkészítés: nagyjából 20 perc

Főzés/sütés: 2 óra 15 perc

Hozzávalók a húshoz:

- 1 kg sütni való marhahús

- 2 dl vodka (legjobb a Żubrówka, de mivel nem használjuk sokat, javasolt az olcsóbb, már ha nem gazdálkodunk az MNB teljes vagyonával)

- 15 dkg liszt

- 1 teáskanál só

- fél teáskanál bors

- 4 evőkanál vaj

- 1 fej nagy, durvára vágott hagyma

- 3 dl marhahús alaplé

- 1 babérlevél

Hozzávalók a töltelékhez:

- 2 evőkanál vaj

- 3 közepes fej, apróra vágott hagyma

- 4 szelet kenyér, széttördelve

- 1 nagy tojás

- 1 evőkanál friss, aprított petrezselyem

- őrölt pirospaprika

- 1 dl marhahús alaplé

- só, bors, ízlés szerint

Hozzávalók a mártáshoz:

- 1 evőkanál kukoricadara vagy liszt

Elkészítés:

A vodkát forraljuk fel, és kérgezzük meg benne a hús minden oldalát (a húst hagyjuk egészben!). A vodkát igyuk meg öntsük ki, már nem lesz rá szükség.

A sót, a borsot és a lisztet keverjük össze, és forgassuk bele a kérgezett húst. Olvasszunk meg 4 evőkanál vajat, és barnítsuk meg a hús minden oldalát. Adjuk hozzá a durvára aprított hagymát, a 3 deci marhahús alaplevet, és a babérlevelet. Forraljuk fel, vegyük le a hőfokot, és alkalmanként fogatva a húst, pároljuk 2 órán keresztül. Ha szükséges, adjunk hozzá még alaplevet.

Közben a 2 evőkanál -lehet, hogy kicsit több kell- vajat olvasszuk meg egy másik serpenyőben, és az apróra vágott hagymát dinszteljük meg benne. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük össze a a morzsával, a petrezselyemmel, a tojással, és az őrölt paprikával. Ha szükséges, öntsünk hozzá alaplevet. Fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal.

Hevítsük a sütőt 180 fokra. Mikor megfőtt a hús, helyezzük egy vágódeszkára, és hagyjuk hűlni 10 percig. A serpenyőben maradt szaftot öntsük egy kisebb serpenyőbe, hogy kihűljön. A babérlevelet távolítsuk el. A lehűlt húst vagdaljuk be 3 centiméterenként, nagyjából 2 centi mélyen. Ügyeljünk arra, hogy ne vágjuk át teljesen, hogy egyben maradjon. Nagyjából így, csak kisebb vágásokkal:

thumb31_8433311.jpg

Minden 3 centis részt vágjuk be úgy, hogy a szélét és az alját ne vágjuk át, gyakorlatilag egy zsebet képezve mindegyiknek. 

A zsebeket töltsük meg a töltelékkel, és az egész húst tegyük a sütőbe nagyjából 15 percre, amíg a töltelék meg nem sül, a hús meg nem pirul. 

Az időközben lehűlt pecsenyeszafthoz adjuk hozzá a kukoricadarát vagy a lisztet, keverjük ki csomómentesre, és tegyük fel főni. Folyamatos kevergetés mellett, forrástól számított 2-3 percig főzzük, hogy a liszt nyers íze teljesen eltűnjön, és mártás állagúra sűrűsödjön. 

Ha megsült a töltött húsunk, vegyük ki, és a mártással nyakon öntve, egészben tegyük az asztalra. Garantált siker!

Jó étvágyat kívánok mindenkinek, ehhez az igazán lengyel különlegességhez. Smacznego!