Witamy! - Üdvözöllek az oldalon!

Hazánkban a lengyel gasztronómia sajnos nem túl ismert, de higgyétek el, érdemes ráfordítani az időt, hogy egy kis betekintést nyerjünk sokszínű világába. 

9011.jpg

Kezdésnek röviden. A lengyel konyhát az idők során -az ország történelméből adódóan- számos behatás érte és alakította, melyek a mai napig nyomon követhetőek. A földrajzi fekvésnek köszönhetően -tenger, hegyvidékek, erdőségek, stb.- az alapanyagok széles választékából meríthettek. Ez a két tényező, az emberi kreativitással kiegészülve, Európa egyik legérdekesebb és sokszínűbb ízvilágával büszkélkedő konyháját hozta létre az évszázadok folyamán. Nem ritka, hogy akár egyetlen ételnek is számtalan változata létezik, melyet a lengyel háziasszonyok generációról generációra, féltett titokként adtak tovább, mint például a kvázi nemzeti ételnek számító bigos esetében. 

Magyarként, ha ránézünk egy lengyel receptre, az alapanyagok szintjén, meglepő lehet, hogy milyen hasonlóságokat tapasztalunk. Ugyanúgy közkedveltek a vad-, a sertés-, a marha- és szárnyashúsok, a különböző zöldségfélék -a káposzta különleges helyet foglal el közöttük!- a különböző gombafélék, és a halak, mint nálunk. Azonban az elkészítési módok és technikák, és ezzel összefüggően maga az ízvilág is, jelentős eltéréseket mutathat a jól megszokott hazaihoz képest. 

Tudom, "Anya főztjénél" jobb sehol nincsen, de ez ne gátoljon meg senkit abban, hogy felfedezze a blogom segítségével történelmi barátaink, a lengyelek gasztronómiáját.

A körutazás során igyekszem majd bemutatni az ételeken felül a hozzájuk tartozó legendákat, történeteket, szokásokat is, ahogy kitérek a különböző ünnepek -mint például a közelgő Karácsony- körüli hagyományokra is. Ezen felül természetesen a gasztronómia szerves részét képező italkultúra is szerepel a témák között.

Ebből fakadóan ez a blog nem csupán egy mezei receptgyűjtemény lesz, hanem a lengyel életstílus, kultúra, és hagyományok bemutatása is egyben.

Amennyiben felkeltette érdeklődésedet, nézz vissza minél hamarabb. Addig is:

Smacznego!, azaz Jó étvágyat!