Smacznego! - Lengyel konyha

2015.nov.29.
Írta: peterhungary87 komment

Vadat, mi jó falat!

Mivel a mai nap folyamán egy kedves lengyel ismerősöm meglepett egy szakácskönyvvel -itt is köszönöm!-, egy kis időre félreteszem az agyamat szépen lassan leamortizáló, Nagykanizsa történetéről írt remekművemet beadandómat, és lazításképpen ebből a könyvből hozok nektek egy receptet. Méghozzá vadhúsból.

001_1.jpg

(Kép: Ewa Aszkiewicz - Książka kucharska, polskie przepisy)

Tovább

Rablóból...

Ma ismét egy hiánypótló recepttel jelentkezem. Ezidáig nem sok halas ételt osztottam meg veletek, ezen most változtatok. Közeleg a tél (sic!) és a halak szépen lassan elfekszenek télire. Legalábbis a legtöbb. Az örökké éhes, mohó csuka azonban télen is éber, így a rutinos horgászok akár frissen fogott példányt is az asztalra tehetnek, ha kellő mennyiségű pálinkájuk türelmük van hozzá, hogy kivárják. Tovább után elolvashatjátok, hogyan lehet ezt a régi lengyel konyha módjára tenni!

001.jpg(Kép: Ewa Aszkiewicz - Kuchnia Polska)

Tovább

Visszatértünk!

Hosszú idő és rengeteg agyalás után úgy döntöttem, folytatom a blogot. A másfél éves önkéntes száműzetés oka az volt, hogy szakítottam a vendéglátással. Önmagában ez nem indokolta volna a leállást, azonban a kiábrándultság mindenképpen. A blog viszont önálló életet kezdett élni, és a leállás óta megduplázta követőinek számát, amit úgy értékelek, hogy van értelme folytatni. Ezt ezúton is köszönöm mindenkinek. Lesz némi változás az oldalon, tervezem, hogy kibővítem, több kultúrális, nem feltétlenül a gasztronómiához kötődő posztot is tervezek, de ezzel kapcsolatban még csak vázlatos tervek vannak.
A mai napon egy régi adósságot törlesztek, hiszen egy olyan receptet olvashattok a továbbiakban, mely Lengyelország egyik legismertebb étele, és mindezidáig csak említés szintjén szerepelt az oldalon. Igen, ez a pierogi.

p44_1.JPG

(Kép: http://pyszny.blox.pl/)

Tovább

A lengyel gasztronómia története

Mint azt az első posztban jeleztem, az oldalt nem csak receptgyűjteménynek szánom. Ennek apropóján ma nem egy étellel jelentkezem, hanem azoknak akik nem csak enni szeretnek, hanem érdeklődnek a (lengyel) gasztronómia története, az ételek, alapanyagok eredete iránt is, egy mélyebb betekintést nyújtó írással, mely hosszú kutatómunkám eredménye. 

big_k_doskonaly_03.jpg

Tovább