Streetfoodok őse

Hogy mi? Pontosan az. Esetünkben a hamburger szó ugyan nem tökéletesen helytálló, de első ránézésre így is azt hihetnénk, hogy a streetfood forradalom lengyel anyanyelvű édesgyermekéről van szó. Ezzel azonban méretes bakot lőnénk. Hogy miért? Tovább után kiderül.

maczanka-3.jpg

Azért, mert ez a finomság nem modern korunkban került tányérra először. Egy tipikus krakkói étel, melyet a helyi diákok -és tanárok- már a XVII. században is előszeretettel fogyasztottak egy erősebbre sikerült egyetemi buli után. Ennek oka egyszerű: finom, megfizethető és rendkívül laktató. Népszerűsége töretlen volt, a XIX. századra már a nagyobb éttermekben és szalonokban is helye volt az étlapon. Napjainkban is több helyen kapható, akár elvitelre is, mint itthon a lángos. Következzen tehát a történelem első streetfood étele, ami pedig nem más, mint....

a krakkói "hamburger", avagy a Maczanka po krakowsku

Hozzávalók:
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 ek sertészsír
- 1 ek köménymag
- 1 kk őrölt édespaprika
- 4 nagy gomba
- 2 dl száraz vörösbor
- só, bors
- 1 kg sertéstarja egészben
- cipó

Elkészítés:

A hagymát és a gombát vágjuk szeletekre. A húst finoman dörzsöljük be a zúzott fokhagymával, az őrölt paprikával és a sertészsírral. Tegyük egy jénai tálba, és tegyük mellé a hagymát és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg köménymaggal úgy, hogy a köretre is jusson. Öntsük alá a vörösbort. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük legalább másfél órán keresztül. Vegyük ki és tartsuk melegen.

A cipót szintén tegyük a sütőbe, és süssük addig, amíg meg nem keményedik. Ezt követően vegyük ki, vágjuk félbe. Az aljára merjünk a pecsenyeszaftos hagymából és gombából. Daraboljunk rá a kész tarjából, majd merjünk rá még egy kis pecsenyeszaftot. Tegyünk rá reszelt füstölt sajtot, esetleg egy szelet sonkát vagy sült bacont. Ízlés szerint uborkával, céklával, lilahagymával megbolondíthatjuk. Végezetül tegyük rá a cipó tetejét, és tálaljuk.

maczanka-720x540.jpg

Jó étvágyat hozzá! Smacznego!