Ne csak a húst edd...

Így kezdődik az a mondat, amit a legtöbben valószínűleg hallottunk édesanyánktól kiskorunkban az ebédlőasztalnál, mikor gondosan átsöpörtük a zöldséget a kistestvér tányérjára sokadik unszolásra sem sikerült a tányéron csatarendbe állított zöldségeket belénk diktálni. Természetesen az ember ízlése az évek során változik, és a zöldségek is ádáz, a családi ebéd hangulatát ördögi tudatossággal elrontó ellenségekből a mindennapi étkezéseink részévé válnak. Tovább után megnézzük, milyen ételekkel próbálják meg a lengyel édesanyák kiegyensúlyozott táplálkozásra nevelni húsimádó fiaikat, lányaikat.

wt6o.jpg

Méghozzá rögtön két, könnyedén elkészíthető, ízletes recepttel is megismerkedünk. A közös mindkettőben a burgonya, azonban míg az első receptünknél csak mellékszereplő, a másodikban teljes rivaldafénybe kerül. Statisztál még nálunk továbbá a koktélparadicsom, a póréhagyma, de egyszerűbb ha megnézzük rögtön a teljes stáblistát.

Zapiekanka z kalafiorem - Lengyel rakott karfiol (a felső képen)

Hozzávalók:

- 3 közepes fej burgonya

- 1 egész karfiol, rózsákra szétszedve

- 10 dkg póréhagyma 

- 8-10 db koktélparadicsom

- vaj

- liszt

- 1 dl tej

- 20 dkg sajt, lereszelve

- só, bors

Elkészítés:

A karfiolt és a burgonyát főzzük külön fazekakban amíg majdnem teljesen meg nem puhulnak. Mikor már majdnem megvan, a vajat egy serpenyőben olvasszuk meg, és dinszteljük meg benne az apróra vágott póréhagymát. Szórjunk rá egy kanál lisztet, és kicsit sűrűsítsük be vele.

Szűrjük le a burgonyát és a karfiolt, és adjuk hozzá póréhagymához. Tegyük bele a koktélparadicsomokat is, de ne vágjuk őket félbe! Fűszerezzük sóval, borssal, és süssük össze az egészet nagyjából 5 percig, gyakori kevergetés mellett. 

Adjunk hozzá egy deci tejet, a fele reszelt sajtot, és főzzük tovább amíg be nem sűrűsödik. Amennyiben szükséges szitáljunk hozzá még egy kis lisztet.

Az egészet öntsük át egy tűzálló -jénai vagy agyag- tálba, szórjuk meg a tetejét a maradék reszelt sajttal, és sütőben süssük amíg a teteje aranybarnára nem sül. 

Tejföllel tálaljuk.

Fennáll a veszélye, hogy a gyereknek annyira megízlik a dolog, hogy a jövőben nem tudja elképzelni az életét zöldségek nélkül, és ennek nyomatékosítására a legkülönbözőbb módszerek bevetését helyezi kilátásba, játékrepülőgépet vezet az asztal lábába, kisiklatja a Lego MÁV menetrend szerinti járatát, vagy Aprajafalvában állomásozó légiók segítségével blokád alá vonja a zöldségraktárt, így nem árt ha van még egy adu a kezünkben, ami pedig nem más mint...

Zapiekanka ziemniaczana z porem i białym serem - Rakott burgonya póréhagymával és túróval 

ohoe.jpg

Hozzávalók:

- 75 dkg burgonya

- 20 dkg póréhagyma

- 25 dkg túró

- 25 dkg tejföl

- só, bors, koriander

Elkészítés:

A burgonyát főzzük elő, majd leszűrés után hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni. Vágjuk vékony szeletekre, a póréhagymát aprítsuk fel, a túrót morzsoljuk szét, és a tejföllel keverjük ki. 

Kivajazott tűzálló tálba -jénai vagy agyagtál- tegyük rétegezve az összes hozzávalót. A sorrend a következő, alulról építkezve: burgonya, tejfölös túró, póréhagyma. Megszórjuk sóval, borssal, egy kevés korianderrel, és kezdhetjük elölről a rétegezést, amíg a tál kapacitása tart. Figyeljünk, hogy mindig a póréhagyma legyen a legfelső réteg!

Lefedve, a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és nagyjából egy órát sütjük. Ezután távolítsuk el a fóliát, és süssük tovább addig, amíg egy kicsit meg nem pirul, majd vegyük ki a sütőből, és tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok mindenkinek, Smacznego!