Hol jártál báránykám?

Ez a bárány bizony elkóborolt, messzire. Egészen pontosan a konyhánkig, ahol megsütöttük. Rozmaringgal, mézzel és fokhagymával. Tovább után kiderül hogyan.

Jagniecina_z_rozmarynem_i_jalowcem.jpeg

A bárányhús fogyasztása nagyjából egyidős azzal, hogy az emberiség letelepedett, elkezdett földet művelni, és állatokat tenyészteni. A birka az első háziasított állatok között volt, lévén lelegeli a gazokat, a gyapja meleget ad, a húsa pedig finom ételt, hogy a tejére, és az abból készült ínycsiklandó sajtokra már ne is térjünk ki.

Napjainkban azonban sokan fenntartással kezelik a bárányhúst (és általában a birkahúsokat). Az okát nem tudom, de gondolom szerepel közte, hogy "fura szaga van", és a kedvencem, a minden érvek legjobbika, az "olyan aranyos állatka". Ami igaz, az igaz. Tényleg aranyos állat. Ám tapasztalataim szerint egy állat minél aranyosabb, annál finomabb.

Esetünkben is így van. A bárányhús omlós, puha, rendkívül finom, és természetesen Lengyelországban is értenek hozzá, hogyan kell elkészíteni. Nézzük is.

Pieczona jagnięcina z miodem i rozmarynem - Mézes-rozmaringos báránysült

Pieczona_jagniecina_z_miodem_i_rozmarynem.jpeg

Hozzávalók:

- 2 kg bárányhús (csinálhatjuk combból, gerincből vagy karajból is, egészben vagy szeletekre vágva)

- 1 evőkanál olívaolaj

- 3 gerezd fokhagyma, apróra kockázva

- 1 dl méz

- 6 szár friss rozmaring (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)

- só, bors, ízlés szerint

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 °C hőmérsékletre. Az apróra vágott (esetleg ledarált) fokhagymából, sóból, borsból, mézből, és az olívaolajból pácot készítünk, amivel a bárányhúst  jó alaposan dörzsöljük be, és egy hústűvel szúrjunk rajta annyi lyukat, ahány szár rozmaringgal dolgozunk. Ezekbe tűzzük bele a rozmaringszárakat, és tegyük félre 20 percre, hogy kicsit összeérjen. 

Kevés olajat (esetleg olvasztott vajat) tegyünk a tepsibe, és helyezzük rá a bárányt. Bár puha, omlós húsról van szó, egy kis vizet is önthetünk alá, biztos ami biztos. Lefedni nem szükséges, egy óra alatt készre sütjük.

Szeletelve tálaljuk, köretnek tökéletes mellé egy jó placki ziemniaczane, vagyis krumplipalacsinta, de adhatjuk héjában sült burgonyával, vagy grillezett zöldségekkel is. Díszítésnek zöld salátaleveleket használjunk.

DSC00285.JPG

Jó étvágyat hozzá mindenkinek, Smacznego!