Kárpátok kincse

Tekintve, hogy igencsak régen néztünk édességet, és, hogy a lengyel konyha rendkívül széles skáláját vonultatja fel a különböző süteményeknek, így a mai napon ezek közül nézünk meg egyet, hogy édesen induljon a hét.

karpatka.JPG

Alanyunk pedig nem más, mint a Karpatka. A nevéből nem nagy kunszt kitalálni, hogy a Kárpátok környéki régiókból származik, és egy népies változata a Kremowka Papieska-nak, vagyis a pápai krémesnek. Utóbbi a nevét onnan kapta, hogy Karol Wojtyła, azaz II. János Pál pápa fiatalkorának nagy kedvence volt, így pápává választása után előtte tisztelegtek a névvel.

Én itt azonban elsősorban a népi lengyel konyha vonalát igyekszem követni -ezzel kapcsolatban az Economist cikkét tudom ajánlani - így maradunk a Karpatka receptjénél.

Ez az édesség gyakorlatilag olyan tésztából készül, mint a képviselőfánk. Nevének eredete az, hogy ha elkészült, és megszórjuk porcukorral, a Kárpátok hófödte hegycsúcsait juttatja eszünkbe. Legalábbis az ott élőknek biztosan.

Karpatka

Hozzávalók a tésztához:

- 2,5 deci víz

- 10 evőkanál sótlan vaj, kockákra vágva

- 1/8 teáskanál só

- 250 g liszt

- 5 nagy tojás

- 1 zacskó sütőpor

A tészta elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és egy nagyjából 35x23 centis tepsibe tegyünk sütőpapírt.

Egy közepes serpenyőben olvasszuk meg a vajat a vízzel és a sóval. Amikor a vaj teljesen megolvadt, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a lisztet, mindet egyszerre. Keverjük el, majd tegyük vissza a tűzhelyre alacsony lángon, és 2-3 percig futtassuk, amíg a tészta teljesen össze nem áll egy labdává.

hungarianindianer.jpg

Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a tojásokat, egyesével, mindegyik után alaposan elkeverve a masszát (kézzel vagy botmixerrel), majd adjuk  hozzá a sütőport. Az így kapott tésztának így kell kinéznie:

hungarianindianer3.jpg

Öntsük a tésztát az előkészített serpenyőbe, de ne simítsuk ki, a kívánt vizuális hatás elérése miatt! Süssük 30 percig, majd vegyük ki, a tetejét néhány helyen szúrjuk meg, tegyük vissza és süssük további 10 percig, vagy amíg a teteje száraz és aranybarna nem lesz. Vegyük ki a tepsiből, és hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a krémre helyezzük majd.

 Hozzávalók a krémhez:

- fél liter tej

- 25 dkg cukor

- 2 evőkanál kukoricakeményítő 

TIPP: az eredeti receptben ez burgonyakeményítő, azonban Magyarországon nehézkes a beszerzése, egyes bio boltokban kapható!

- 2 evőkanál liszt

- 1 teáskanál vanília

TIPP: vehetünk bourbon vaníliarudat de használhatunk vanília aromát is. az első nyilvánvalóan jobb és finomabb eredményt hoz!

- 30 dkg sótlan vaj, kockákra vágva

A krém elkészítése:

Egy közepes serpenyőben -gyakori kevergetés mellett- forraljuk fel a tejet, a cukorral, a keményítővel és a liszttel együtt. Vegyük lejjebb a hőfokot, és folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg nagyjából puding állagúra össze nem sűrűsödik. Ez alsó hangon 2 percet vesz igénybe. Tegyük bele a vaníliát.

TIPP: amennyiben a bourbon vaníliarúddal dolgozunk, úgy a vágjuk ketté a rudat hosszában, majd a kés pengéjével óvatosan a szárától indulva kaparjuk (húzzuk) ki belőle a vaníliamagokat!

Tegyük bele a serpenyőt hideg vízbe -ügyeljünk rá, hogy ne folyjon bele a krémbe-, hogy hamarabb szobahőmérsékletre hűljön. Eközben gyakran keverjük meg. A vaj hozzáadása előtt győződjünk meg róla, hogy teljesen kihűlt a krémünk!

Az utolsó műveletek:

A kihűlt tésztát vízszintesen vágjuk félbe. Az alsó részt tegyük bele egy megfelelő méretű tepsibe, és öntsük rá a krémet. Egyenletesen osszuk szét rajta. Tegyük a tetejére a tészta felső részét, és tegyük hűtőbe, hogy teljesen kihűljön, és összeálljon. 

Tálalásnál vágjuk téglalapokra, és szórjuk meg bőségesen porcukorral. Amit nem fogyasztunk el azonnal, hűtőben tároljuk.

Smacznego!