Karácsonyi receptek 1

Ha már tegnap megismertük a lengyel karácsonyi hagyományokat, most nézzük kicsit részletesebben az ünnephez kötődő ételeket.

Ugyan egy lengyel karácsonyi asztalon 12 fogást találunk, a hazai szokásokból kiindulva, a közönség számára úgy gondolom ha a következő napokban, egy három fogásos menüt mutatok be, az is elégséges lesz így kezdésnek. Amennyiben valaki végig akarna főzni egy komplett lengyel vacsorát, az előtt kalapot emelek, elnézést kérek tőle, amiért csak ilyen "szerény mennyiségben" szolgáltattam információt.

Mai témánk a barszcz wigilijny, azaz a karácsonyi céklaleves.

Barszcz_wigilijny_z_uszkami_903880568.jpg

Előételekben a lengyel konyha nem kimondottan gazdag, nincs is nagy hagyománya, így ezt a részt átugorjuk, és ma egyből a levessel kezdünk, majd holnap egy főétel, végül  vasárnap egy desszert következik.

Barszcz wigilijny z uszkami - Karácsonyi céklaleves gombával töltött tésztával

A céklaleves előkészítése

Hozzávalók:

1-1,5 kg friss cékla

2 liter kiforralt, de langyosra visszahűtött víz

egy csipet só

1-2 gerezd fokhagyma

1-2 szelet barna rozskenyér

Előkészületek:

Egy megfelelő méretű edényt alaposan megtisztítunk (célszerű kiforralni), hogy minden esetlegesen rajta lévő, az erjedést befolyásoló tényezőt biztosan kizárjunk.

A szintén kiforralt, de langyosra visszahűtött vizet beleöntjük. A céklát alaposan megmossuk, felszeleteljük, és hozzáadjuk. A fokhagymát összezúzzuk, és a vízbe tesszük. Megsózzuk, majd a beletesszük a rozskenyér szeleteket is, melyek a tetején fognak úszkálni. Egy tiszta ruhával lefedjük az edényt, és állandó szobahőmérsékleten hagyjuk állni.

3-4 nap elteltével ellenőrizzük a színét (szép, élénkvörösnek kell lennie), és az illatát (savanykás, fokhagymás). 5 napnál tovább ne hagyjuk állni. Ezután a kenyeret, és a felszínre kiülő habot óvatosan távolítsuk el, és egy szűrő, valamint egy erre a célra alkalmas textília segítségével nyomkodjuk ki belőle a koncentrátumot. Ezt csorgassuk át egy üvegbe, és a tegyük el a hűtőbe.

Az uszka (fülecske) előkészítése

Hozzávalók a tésztához:

250-300 g liszt

fél - 1 pohár szobahőmérsékletű víz

1 egész nyers tojás

1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

150 g szárított gomba (elsősorban tinóru, Lengyelországban ez számít a gombák királyának)

1 kis pohár kenyérmorzsa

1 nagy fej hagyma

1 egész tojás

só, feketebors

A gombakrém elkészítése

A főzést megelőző este a szárított gombákat tegyük vízbe, hogy megszívják magukat.

Főzés előtt öntsük le róla a vizet, és egy új edényben, új vízzel, valamint só, egy fej hagyma, és egy csokor petrezselyem hozzáadásával főzzük 2 órán keresztül. Szűrjük le a gombát, de a főzőlevet ne öntsük ki, még felhasználásra kerül. Szeleteljünk fel egy fej hagymát, és vajban egy kis só hozzáadásával dinszteljük meg, amíg aranyszínű nem lesz, majd egy kis víz hozzáadásával rövid ideig pároljuk. Várjuk meg, amíg a gomba és a hagyma is kihűl, majd öntsük össze egy tálba, adjuk hozzá a morzsát, a tojást, a sót és a borsot, és törjük össze amíg egy homogén masszát nem kapunk. A sóval bánjunk óvatosan, mivel a gomba eleve sós vízben főtt!

A tészta elkészítése:

Legalább két nappal a főzés előtt kezdjük el. A hozzávalókat öntsük egy nagy keverőtálba, és gyúrjuk össze, egy a galuska tésztánál valamivel sűrűbb, (ám nem túl sűrű!) masszává. Nyújtsuk ki, majd szeljük fel kis négyzetekre. Mindegyikre helyezzünk egy kis gombócot a gombakrémből, majd hajtsuk háromszögbe a tésztalapot, és alaposan nyomkodjuk le a szélét. (Figyeljünk rá, hogy a szélére ne kerüljön gombakrém, ez esetben ugyanis nem tapad meg eléggé, és főzésnél széteshet). Ezután a háromszög leghosszabb oldalán nyugvó két sarkot hajtsuk be a közepére. Ha minden megvan, tegyük a nyers uszkát a fagyasztóba.

A főzés napján vegyük elő, és forró vízbe helyezve főzzük ki. Akkor jó, ha feljön a víz tetejére. (Innentől az elkészítése gyakorlatilag megegyezik a boltban vásárolt ravioli/tortellini elkészítésével, azonban az ízhatás teljesen más. Ne sajnáljuk az időt az elkészítésére, megéri!)

A barszcz elkészítése:

Hozzávalók

1 liter barszcz koncentrátum

2 sárgarépa

3 nagy fej friss cékla

1 fehérrépa

1 zeller

1 nagy fej hagyma

2-3 pohár gomba alaplé

só, feketebors

1-2 szem egész feketebors

Elkészítés

A zöldségeket főzzük vízben amíg közepesen meg nem puhulnak, majd vegyük ki őket a forró vízből, és tegyük félre őket. Öntsük az így kapott alaplébe a korábban a gomba főzése során elkészült gomba alaplevet, és az üvegben korábban eltett barszcz koncentrátumot. Forraljuk fel. Ha megtörtént 1-2 perc forrás után vegyük le a tűzről, és tegyünk bele egy összenyomott (nem zúzott!) fokhagymát, amit aztán tálalás előtt eltávolítunk.

A barszcz színe élénk rubin-vörös kell, hogy legyen. A gomba alaplé azonban egy kicsit barnássá teheti, ezt orvosolhatjuk boltban kapható cékla és almalé hozzáadásával. Ezek természetes gyümölcslevek, önmagukban is ihatóak, és segítenek nekünk a tökéletes színhatás elérésében. Akkor jó, ha egy kicsit csípi a torkot (ez jelenti, hogy a cékla, a fokhagyma, és a bors kiadta az ízét).

Tálalásnál először az uszka kerüljön a tányérba, és úgy merjük rá a forró levest. 

Holnap a főétellel folytatjuk, addig is:

Smacznego!